Categorieën
marketing

Google en Apple gaan samenwerken rond Corona-app

De twee tech-giganten hebben de handen ineen geslagen om met het Coronavirus besmette mensen op te sporen. Hierbij gaan ze gebruik maken van de bluetooth technologie (BLE) in smartphones. Apple en Google hebben met hun besturingsystemen Android en iOS bijna de gehele smartphone-markt in handen. De vernieuwde technologie die ontstaat in deze unieke samenwerking zou het gemakkelijker moeten maken voor overheden om de zogeheten corona-apps te ontwikkelen.

Omdat eerdere apps van o.a. de Nederlandse overheid faalden is de hulp van de twee Amerikaanse bedrijven ingeschakeld. In de app die de Nederlandse overheid vorige maand lanceerde werd al binnen 24-uur een datalek ontdekt. Een nieuwe app is in de maak.

Contactonderzoek

Al vanaf het begin is het Coronavirus zeer besmettelijk gebleken. Door het gemak waarop het virus overgedragen kan worden van mens op mens voeren overheden checks uit om te achterhalen met wie de besmette personen in contact zijn geweest. Dit is van groot belang, omdat deze personen mogelijk ook besmet zijn en dus ook anderen kunnen besmetten. De hulp van apps wordt nu ingeschakeld om mensen te waarschuwen als men in contact is geweest met een besmet persoon. Er zitten echter veel haken en ogen aan het gebruik van apps omdat deze veel persoonlijke informatie bevatten en makkelijk gehackt kunnen worden. Daarom zijn Apple en Google een project gestart waarbij het besturingssyteem van beide bedrijven wordt ingezet in een zogenaamd tracking project.

Bron: Apple

Beacons

Doordat Google en Apple een duopolie hebben in de smartphonemarkt zijn zij de enige die dit samen kunnen ontwikkelen. Er wordt gebruik gemaakt van anonieme “identifier beacons”. Beacons zijn transmitters die met behulp van bluetooth een signaal kunnen sturen naar smartphones die qua locatie in de buurt zijn. Zo kan een winkel bijvoorbeeld iedereen die langs de winkel loopt een tijdelijke aanbieding sturen om zo consumenten de winkel in te lokken. Deze techniek bestaat al een aantal jaar. Met de zogenaamde identifier beacons wordt er een unieke code gegenereerd die gekoppeld is aan je toestel en ook aan een persoon. Deze code wordt dan gedeeld via bluetooth met de toestellen om je heen en viseversa. Hierdoor weet toestel A dat hij in de buurt is geweest van toestel B.

Als persoon A in contact komt met andere mensen wordt de unieke code gedeeld en viseversa. Zo is het mogelijk andere personen te laten weten mocht persoon A besmet raken. Bron: The Verge

Google en Apple hebben op basis hiervan een infrastructuur gebouwd in het besturingssysteem die app-bouwers kunnen gebruiken in hun corona applicaties. De bèta-versie van de techniek werd begin deze week beschikbaar voor testen. Er wordt 1 applicatie per land toegelaten voor lokale overheden om een corona applicatie te ontwikkelen in strijd tegen COVID-19. De gebruikers moeten wel vooral toestemming geven voor het delen van deze data in een software-update.

Corona-app

De Nederlandse overheid is met diverse partijen bezig om voor Nederland een Corona-app te ontwikkelen. De techniek van Apple en Google vormt de basis voor de app. De app moet vooral de GGD helpen met contactonderzoek naar de besmette personen. Als een persoon positief test op COVID-19 zal een medische instelling dit registreren in een database die communiceert met de app. Alleen medisch geautoriseerde personen zijn bevoegd om deze data in te voeren zodat er geen valse gegevens worden geregistreerd. Zodra dit is gedaan zullen personen die in de buurt zijn geweest van de besmette persoon een melding ontvangen op hun telefoon. Zo kunnen deze personen in zelf-isolatie thuis blijven voor een bepaalde periode om nieuwe besmettingen te voorkomen. De precieze eisen, incubatietijd en andere maatregelen moeten nog worden vastgesteld door de overheid. Het eerste ‘proof of concept’ moet eind mei beschikbaar worden. Hieronder staat schematisch aangegeven wat de bedoeling zou moeten zijn.

Bron: Google

Privacy

Net als bij alle applicaties is privacy altijd een gevoelig onderwerp. Er wordt veel gevoelige data verzameld door je smartphone. Als apps deze data, zoals locatie en gebruik van je contactgegevens of foto’s, willen gebruiken moeten zij toestemming hebben van de gebruiker. Apple en Google hebben daarom ook benadrukt dat de data niet gedeeld wordt. Alle gedeelde data is anoniem. Mocht je een melding krijgen dat je een besmet iemand ontmoet hebt de afgelopen tijd, is het ook niet te achterhalen wie dat is geweest noch waar dat is geweest. Hoewel Apple en Google waarschijnlijk al weten waar je bent wordt dit in het tracking project niet gedeeld. Potentiële hackers kunnen dus je locatie niet achterhalen via een corona-app. Er zijn waarschijnlijk ook meerdere apps op je telefoon die veel meer data verzamelen. Mocht je twijfelen dan kan je er nog altijd voor kiezen om de apps niet te installeren.

De Nederlandse overheid hoopt dat ongeveer 60% van de Nederlanders de nieuwe corona-app installeert. Hiermee wordt dan een derde van de besmettingen opgespoord. Je hebt immers 60% kans dat je iemand met een corona-app tegenkomt. Mocht het aantal mensen dat de app gaat installeren veel lager zijn dan maakt het hem ook meteen minder effectief. Hierdoor wordt het contactonderzoek dus moeilijker en besmettingen lastiger te achterhalen. Het is te hopen dat de overheid in juni met een goedwerkende corona-app gaat komen zodat zoveel mogelijk Nederlanders hem gaan installeren. Zo kan het coronavirus nog sneller aangepakt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *