Categorieën
TechCheck

Van zoekmachine naar persoonlijke assistent in huis

In de nieuwe serie TechCheck ga ik grote technologiebedrijven uitlichten. Waar zijn ze mee begonnen? Welke overnames hebben zij gedaan en waarom zijn zij een blijvertje? Deze week in TechCheck de bekendste zoekmachine van de wereld; Google.

Afgelopen week maakten de oprichters van Google, Larry Page en Sergey Brin, bekend afstand te nemen van hun management posities en de huidige CEO (Sundar Pichai) te promoten als algemeen CEO van het moederbedrijf Alphabet. Een mooie reden om eens terug te kijken hoe Google uitgroeide van een simpele zoekmachine naar één van de grootste Tech bedrijven van de wereld en dankzij welke succesvolle overnames dit gebeurde.

Google werd in 1998 opgericht door te toenmalige studenten aan de universiteit van Stanford. Google werd al gauw the nummer 1 zoekmachine van de wereld. Echter kennen we Google tegenwoordig als meer dan een zoekmachine.

Als je de acquisities van Google opzoekt op Wikipedia zie je dat ze maar liefst 231 bedrijven hebben overgenomen in 18 jaar. De echte lijst zal nog vele malen langer zijn. Ik heb even de bekendste paar hieronder neergezet.

Wanneer? Wat? Overgenomen voor hoeveel?
Augustus 2005 Android $50,000,000
Oktober 2006 Youtube $1,650,000,000
Augustus 2011 Motorola $12,500,000,000
Juni 2013 Waze $966,000,000
Januari 2014 Nest Labs $3,200,000,000
September 2017 HTC $1,100,000,000
November 2019 Fitbit $2,100,000,000

Android

Voor “slechts” $50mln werd Android overgenomen door Google. Ze hadden door dat de smartphone markt een opkomende markt was en Android werdt in 2005 overgenomen door Google. Dit werd in 2007 het Android besturingssysteem zoals we hem nu kennen en in 2008 kwam Google met de eerste Android gestuurde smartphone , één jaar na de introductie van de eerste iPhone door Apple. Mede doordat het een open-source besturingssysteem is, is Android uitgegroeid tot grootste besturingssysteem voor smartphones en tablets met een marktaandeel van 76%.
Met de overname van Motorola (grootste overname ooit) en de gedeeltelijke overname van HTC laat Google duidelijk zien dat het een grote speler wilt worden in de mobiele sector.

Youtube

In 2006 nam Google de videosite Youtube over. Deze video-streaming site werd door drie voormalige Paypal medewerkers opgericht in Februari 2005. Een jaar later telde Google er dus $1,65 miljard voor neer. Youtube is anno 2019 het meest bekeken video-streaming site van de wereld. Dagelijks worden er zo’n 5 miljard video’s bekeken en vele Youtubers zijn er al miljonair mee geworden. Dit komt omdat uploaders van de video’s een deel (55%) van de advertentie inkomsten ontvangen die tijdens de video getoond worden. Youtube pakt de andere 45%. Dit gebeurd via Google’s AdSense programma.

Nest Labs

Nest is vooral bekend van de slimme thermostaat en rookmelder. Daar zijn de laatste jaren de camera en deurbel bij gekomen. Hiermee stort Google zich ook in het Smart Home concept. Nest Labs opereert na de overname nog steeds zelfstandig.

Fitbit

De laatste (grote) overname werd deze maand bekend en wordt in 2020 afgerond, namelijk Fitbit. Hiermee neemt Google een serieuze stap richting de wearbles-markt. Hierin domineert vooralsnog Apple met de Apple Watch.

Eigen producten

Google ontwikkelt ook eigen producten. Geholpen door de overnames van (kleinere) bedrijven zijn oa Gmail, Google Maps, Google Docs, Google Chrome en Google Analytics ontstaan. Naast online diensten heeft Google ooit ook de Google Glass ontwikkelt en de Chromecast is in menig huiskamer te vinden. Met Waymo is Google bezig met zelfrijdende auto’s en de slimme speaker Google Home is aan een opmars bezig. Deze slimme speaker met Google Assistent kan muziek afspelen, het nieuws voorlezen en afspraken inplannen door middel van spraak. Deze sterkgroeiende markt (44% in 2018) wordt nu gedomineerd door Amazon, Baidu en Google zelf.
Het lijkt erop dat Google overal in (wilt) zitten. Alhoewel niet alle diensten geld opleveren hoeft je geen medelijden te hebben met Google. Ondanks de vele projecten en bedrijven komt het grote deel toch van één bron, namelijk advertenties. Dit is onderverdeeld in Google Adwords (advertenties via zoekresultaten) en AdSense (advertenties op websites).

atlas_n8ea9MPE0@2x

Alphabet

Door de vele producten, acquisities en ontwikkelingen heeft Google in 2015 besloten verder te gaan onder het moederbedrijf Alphabet. Vlak erna werd ook het nieuwe Google logo onthult wat beter past bij deze tijd. Met Alphabet is Google van zoekmachine uitgegroeid tot een echte conglomeraat met vele disciplines. Qua inkomsten is het nog steeds een simpel bedrijf dat draait op advertentie verkoop, maar gezien de vele producten die onder de Alphabet-vlag vallen kan je Google eigenlijk niet meer wegdenken uit ons dagelijks leven.

Google's New Logo

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *